Project omschrijving

Enfa, een enveloppe producent was net verhuisd naar een fraaie nieuwe locatie, maar kwam er tot zijn schrik achter dat het nieuw betrokken pand in combinatie met zijn bestaande machines toch wel erg lawaaiig uitviel.  Hoe was dat mogelijk ? Er waren geen extra machines bijgeplaatst alleen de productie omgeving was nieuw.

Door ons doorgevoerde metingen gaven aan dat het galm- en absolute geluidsniveau inderdaad een stuk slechter was dan in de oude situatie.  

Voor ons niet geheel verrassend omdat in de oude locatie veel zachte geluidsabsorberende elementen aanwezig waren die ervoor zorgden dat het galm-en geluidsniveau acceptabel bleef.

Op de nieuwe locatie waren alleen zogenaamde akoestisch “harde” materialen gebruikt. De gekozen afwerking  in beton van vloer, plafond en wanden hadden dan ook tot gevolg dat het geluid in de ruimtes als het ware werd “opgeslingerd “ naar een hoger geluidsniveau in decibels gemeten.

Door het nagenoeg ontbreken van geluidsabsorberende materialen in de nieuwbouw werd de geluidsenergie nergens verminderd, waardoor de aanwezige machines een kakafonie van geluid teweeg brachten.

Dit in combinatie met een veel te lange galmtijd maakte dat,  het personeel letterlijk  “ horendol “ werd en dit probleem werd dan ook bij de bedrijfsleiding aangekaart.    

Omdat alle aanwezige machines nagenoeg dezelfde hoeveelheid geluid produceerden en de veiligheidsnorm van 80 dB(A) maar met enkele decibellen werd overschreden was de voor de hand liggende oplossing in onze visie om te kiezen voor verbetering van de ruimte akoestiek.  

Omdat de machines goed verdeeld over de fabrieksruimte stonden opgesteld, al het personeel met dezelfde geluidsoverlast werd geconfronteerd en de plafondhoogte relatief laag was adviseerden wij het aanbrengen van geluidsabsorberende industriële baffles aan het bestaande betonplafond.

Na het aanbrengen van de baffles aan het plafond keerde de rust weer terug en zagen we weer tevreden gezichten op de werkvloer. Niet alleen was de galmtijd en daarmee de verstaanbaarheid van spraak en de radio installatie weer perfect op niveau, ook het absolute geluidsdruknveau  was met maar liefst 4 dB(A) in totaal teruggebracht !

Als gevolg daarvan kon de radio, zonder verlies van beleving ook nog probleemloos “ een paar standjes zachter”  worden gezet, wat al met al resulteerde in een nog fijner werkklimaat voor de werknemers.    

Een mooi voorbeeld van een goed gekozen oplossing met alleen maar voordelen voor de klant als  gevolg.

* voor meer achtergrondinfo over dit probleem zie ook onze download nagalm verbetering  !