Project omschrijving

Kuhn, een grote wereldwijd opererende producent van landbouwmachines uit Geldrop had het plan opgevat om een aantal productielocaties in Geldrop en daarbuiten opnieuw te structureren en op een locatie samen te brengen en bouwde daarvoor op een nabijgelegen bouwkavel een volledig nieuwe fabriek. In deze fabriek waar nagenoeg alleen hooiverwerkende machines (zogenaamde balers)  worden gemaakt werden diverse nieuwe assemblagelijnen neergezet om zo efficiënt mogelijk seriematig te kunnen produceren.

Treax leverde hiervoor een viertal hoogwaardige testcabines, gekozen om een bepaald aantal problemen tegelijk op te lossen.

Tijdens het testdraaien van de machines werden de geluidsveiligheidswaardes overschreden zodat productiemensen elders in de lijnen verplicht persoonlijke gehoorbescherming dienden te dragen. Dit werd in de nieuwe relatief rustige fabriek als onwenselijk gezien. Daarnaast kwam er tijdens het proefdraaien van de machines nogal wat rook en damp vrij doordat nieuwe, soms nog wat vettige, onderdelen door wrijving en opwarming begonnen te reageren.

Ook bestaat altijd de minieme kans dat tijdens het proefdraaien onderdelen uit de draaiende machines worden geslingerd,  waardoor de cabine ook als een “veiligheidskooi “ kan worden gezien. Op de beide kopzijdes van de cabines werden automatische geluidwerende roldeuren geplaatst.

Voor de zichtbaarheid van de mensen en om het proces van buitenaf te kunnen beoordelen werden een aantal geluidswerende ramen ingebouwd. Voor het in- en uitgaan van de bedieners werden meerdere loopdeuren ingepast. Op alle deuren werden vervolgens veiligheidscontacten aangebracht die electronisch gekoppeld staan aan de proefapparatuur, zodat het testproces alleen veilig kan starten als alle deuren en toegangen gesloten zijn.

Om de cabines optimaal af te kunnen zuigen en anderzijds te voorzien van verse aanvoerlucht werd per cabine door ons een frequentieregelaar gestuurde ventilatie unit geplaatst, die al naar gelang de benodigde afzuigcapaciteit kan worden ingesteld op meer of minder luchtvolume. Zo wordt de rook en damp boven in de cabine afgezogen door een plenum met filter en wordt op vloerniveau vanuit de fabriek gezorgd voor suppletielucht, door speciale open coulissendempers die wel lucht aanvoeren, maar geen lawaai doorgeven.

Een mooi voorbeeld van een turn key geleverd project met een tevreden gebruiker als eindresultaat.